Wie is de nar?

Tot 1 april ‘foolsday’ liep de tentoonstelling: Wie is de Nar? De Middeleeuwse nar Tijl Uilespiegel, letterlijk ‘Uw spiegel’, verwierf grote naam en faam. De Renaissance was de gouden eeuw van de hofnar met royale betalingen en vele privileges. In zijn rol als ontregelaar hield hij de vorst als enige een spiegel voor. Als hofadviseur maakte hij het ondragelijke dragelijk. Zo berichtte de Franse hofnar zijn monarch over de verloren zeeslag in 1340: ‘De Engelse zeelieden hadden niet de moed in het water te springen, zoals de Franse helden.’

Wie zijn de Nederlandse narren vandaag? Cabaretiers of politici? Cabaretier Dolf Jansen: ‘In de politiek gaat het tegenwoordig om oneliners. Dat noem ik branchevervaging.’ Een enqûete vraagt bezoekers om antwoord: Wie is de nar? Twintig namen waaronder Rutte, Prem, ’t Hek en een optie naar keuze. Annie M.G. Schmidt? Wilders is de bezoekersnar.

En marge wordt duidelijk dat bezuinigingen het in 1925 opgerichte Theatermuseum treffen. Vier eeuwen theatergeschiedenis gaan teloor, waaronder de kledij en het zakboekje van stadsnar Pieter van der Mersch alias Piero (1545-1628). Zou hij in zijn rol als stadsbode: deurwaarder en belastinginner, begrip opbrengen voor de politici? Of geregelde zottenfeesten organiseren waarvan het Theatermuseum zich kan bedruipen? Het nieuwe zakboekje van Piero ‘Voer voor narren’ pleit ook voor narren in multinationals want ‘De botheid van de nar is de slijpsteen der wijzen’, aldus Shakespeare.

Over Esseline van de Sande

Opmerkelijke Ontmoetingen Wondrous Encounters
Dit bericht werd geplaatst in Fenomenologie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s