Gewapend met Licht

De beelden uit Syrië tonen dagelijks strijd, geweld, marteling, verminking, dood en uithongering. Overweldigende beelden waar iedere kijker zich moeilijk toe verhoudt en mee kan of wil verbinden.

Chris Klep, militair historicus, betoogt in Trouw van 18 maart jl. ‘dat we de oorlog in Syrië niet meer willen begrijpen, omdat we denken naar een hoger beschavingsniveau in de oorlogvoering te zijn geëvolueerd. Onze afschuw en het onbegrip over deze primitive war winnen het van onze bereidheid om de strijd te bevatten.’

Is het werkelijk zo dat we ons in Europa en Nederland niet meer kunnen of willen verbinden met onze buren? Het is in de berichtgeving over Syrië van groot belang hoopvolle bewegingen te blijven signaleren die lichtpunten vormen in het inktzwarte scenario Syrië. Bewegingen die hoe klein ook aangeven dat er een andere toekomst mogelijk is.

Ik zie vijf positieve ontwikkelingen:
Ondanks de berichten over constante gevechten tussen Syriërs bevestigen bronnen bij het Rode Kruis dat vierenhalf miljoen Syriërs binnen Syrië op de vlucht zijn. Maar ze worden opgevangen door de Syriërs zelf. Ze delen het weinige eten en slapen per tourbeurt. Dit is niet alleen een teken van grote onderlinge solidariteit en gastvrijheid maar het kenmerkt de eeuwenoude beschaving in Syrië.

Ten tweede: ‘Inmiddels heeft bijna de helft van de chemische wapens Syrië verlaten,’ aldus Peter Sawczak van de Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons. De OPCW begeleidt het proces van uitvoer en vernietiging. Hoewel sommigen bang zijn dat dit proces de politieke positie van Assad versterkt, is het een van de weinige wapenfeiten die de internationale gemeenschap heeft behaald.

Een derde ontwikkeling is het initiatief van de Nederlandse regering onder het motto van Resolutie 1325. Doel is Syrische vrouwen aan de onderhandelingstafel brengen als woordvoerder voor concrete oplossingen in deze oorlog. Een diverse groep van vijftig Syrische vrouwen legde de eerste basis voor een vredesplan dat als uitgangspunt heeft: ‘Vergeving is de weg voorwaarts in een pluriform Syrië.’ De vraag is wanneer deze groep vrouwen die meer dan de helft van de Syriërs vertegenwoordigt deelneemt aan de onderhandelingen in Génève.

Als vierde brengt de campagne ‘Solar for Syria’ letterlijk licht in de Syrische duisternis. 26.000 oplaadbare WakaWaka zonnelampen werden vorig jaar door het International Rescue Commitee binnen Syrië verspreid. De inzameling van lampen gaat door zodat de Syriërs ’s avonds met veilig licht kunnen doorleven. Met de stroom die de lamp geeft laden de Syriërs hun telefoon op en blijven zo in contact met familie en vrienden.

Een vijfde beweging is dat ook individuele burgers het lot van de Syriërs proberen te verlichten. Op 13 maart jl. was er een wereldwijde herdenking #WithSyria. Gewapend met licht kwamen velen samen om betrokkenheid te tonen met de Syriërs. Houda Kafi, woordvoerdster van het Syrisch Commitée sprak tijdens deze avond van solidariteit over: ‘De betekenis van het feit dat de Verenigde Naties na 100.000 doden is gestopt met tellen. Geldt hier: ‘Wie zwijgt stemt toe?’

Zijn bovenstaande ontwikkelingen druppels op een gloeiende plaat die bijdragen aan humanitaire hulp of het bereiken van vrede in Syrië? Of kunnen we meer doen?

De Nederlandse regering gaat tot nog toe uit van het devies: ‘opvang in de regio.’ Het einde van dit scenario komt in zicht. Jordanië kan de druk op de lokale infrastructuur en voorzieningen nauwelijks aan. Maar in Libanon zijn de problemen het grootst. Een op de vier inwoners komt uit Syrië. De spanningen nemen toe. De politieke en demografische instabiliteit maakt de kans groot dat het conflict zich verder uitbreid ook in Libanon.

Ruim tweëenhalf miljoen Syriërs zijn gevlucht buiten de Syrische landsgrenzen en dit aantal stijgt met het aanhoudende geweld. Alleen al in Libanon komen er wekelijks 15.000 vluchtelingen de grens over. Nederland heeft op dit moment tweehonderdvijftig Syrische buren opgenomen, 0,001% van de Syrische vluchtelingen. Wanneer ziet ook de Nederlandse regering het licht van de gastvrijheid?

Over Esseline van de Sande

Opmerkelijke Ontmoetingen Wondrous Encounters
Dit bericht werd geplaatst in Ruis en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Gewapend met Licht

  1. wisse266@planet.nl zegt:

    Prachtig stuk!!!! liefs Renée

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s