Foute Syriërs? Wees hoffelijk, blijf kalm!

Europees_schadeformulier-2

Wat is er aan de hand in ‘sociaal-liberaal’ Nederland? Stigmatisering in debat en krant is meer en meer gemeengoed en wordt zelfs tot op het hoogste politieke niveau gedoogd. De media helpen vaak een handje met tendentieuze koppen en verhalen die passen bij ons ‘Nederlandse’ wereldbeeld. De gevolgen hiervan zijn voelbaar in onze samenleving: een desastreuze verharding van omgangsvormen. Ongenuanceerde vooroordelen en stereotypen floreren.

De voorpagina van Trouw opende 29 september jl. met: ‘Foute Syriërs’. Na lezing blijkt het verhaal te gaan over 180 dossiers van voormalige asielzoekers die van oorlogsmisdaden worden verdacht. In deze groep bevinden zich vijf Syriërs, 3%… waarvan het vermoeden bestaat dat ze zich schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden. Ondertussen had u het plaatje al op uw netvlies: Syrische beulen die we ten onrechte verwelkomen in onze democratie? U huivert bij het idee alleen al en kruipt nog dieper in de Nederlandse navel weg. Nog even en de zwarte vlag wordt ook hier gehesen…

Naast vergroving en buitensluiting is het derde effect van de onvolledige en vaak negatieve informatie dat burgers afhaken en zich afsluiten voor de ‘boze’ buitenwereld. Voor de samenleving is dit een verlies van denkkracht en van participatie.

Dat er over diezelfde wereld vele andere verhalen zijn te vertellen blijft onderbelicht. Verhalen over moed en samenwerking. Verhalen over verbinding, hoop en zorg voor. Wist u bijvoorbeeld dat onze regering in nauwe samenwerking met de VN een representatieve groep Syrische vrouwen bijeenbracht die een concreet vredesplan uitwerkte? Deze toekomstige leiders van Syrië vertegenwoordigen meer dan 60% van de Syriërs en roepen op: ‘Bericht over onze seculiere burger initiatieven in plaats van alleen over strijdende partijen, vergeving is de enige weg voorwaarts.’

Is het werkelijk zo dat goed nieuws niet verkoopt? Is het een bewuste keuze om structureel het negatieve te belichten? Hoe dan ook slecht nieuws voedt de behoefte aan angst en de aandeelhouders moeten ook tevreden gehouden worden. En zolang de lezers niet massaal in opstand komen is er geen noodzaak tot verandering.

Hebben we inderdaad te maken met een botsing van beschavingen, zoals velen ons doen geloven? Geldt: Wie niet voor ons is, is tegen ons? Staat het christendom opnieuw tegenover de Islam? Wat gebeurt er als je het woord ‘moslim’ door ‘jood’ vervangt?

Op de golven van de heersende angstcultuur verspreidt het gif van de ongefundeerde standpunten en eenzijdige beelden zich dieper en dieper in de samenleving. ‘Standpunt NL’ regeert de radiozenders. Meningen in zwart of wit. Het onderkennen van grijstinten of het luisteren tussen de regels door is eerder uitzondering dan regel.

Hoe kan het dat we zeventig jaar vrede in ons land en de ermee gepaard gaande mentaliteit van dialoog, luisteren en respect zomaar overboord kieperen? Zijn dit niet juist de waarden die de samenleving voeden en een basis leggen om problemen op te lossen? Hebben we zo weinig vertrouwen in ons culturele erfgoed van omgangsvormen en in elkaar?

Gelukkig zijn er ook wetenschappers, denkers en filosofen die ons blijvend oproepen om ons te verplaatsen in de ander. ‘Beschavingen botsen niet’, schrijft de Belgische filosoof Heirman. ‘Culturen verschillen van elkaar maar een beschaving verenigt deze verschillen.’ Het is aan ons allen om hier handen en voeten aan te geven in een klimaat van luisteren.

Wees hoffelijk, blijf kalm, word vooral niet boos. Wie kent het schadeformulier niet? Te gebruiken bij botsingen in het verkeer, ontworpen in de eeuw waaraan we onze zeventig jaar vrede danken. Hunkert u ook naar de gezamenlijke mentaliteit van ‘rustige bedachtzaamheid’ en dialoog?

Over Esseline van de Sande

Opmerkelijke Ontmoetingen Wondrous Encounters
Dit bericht werd geplaatst in Communicatie, Discriminatie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s