Onze nieuwe buren

Burgmeester Aboutaleb:
Onze nieuwe buren zijn mensen zoals u en ik. Vaders, moeders, kinderen. Mensen met ambities, en dromen over een rechtvaardige samenleving. Oprechte interesse in een ander kan een enorm verschil maken in een mensenleven. Dat is de leidraad van dit hartverwarmende boek.’

 Ontmoetingen met Syriërs: Achtergrond en cultuur van onze nieuwe buren

In oktober 2016 verscheen Ontmoetingen met Syriërs. Dit boek bevat interviews met Syriërs die in Nederland een nieuw bestaan hebben opgebouwd of bezig zijn dat op te bouwen. Hun achtergrond varieert van architect en kok tot rechter en muziekdocent. Zij spreken zich uit over hun nieuwe leven, hun ambities en toekomstdromen. Daarnaast bevat het achtergrondverhalen over de recente geschiedenis van Syrië, over de diversiteit aan bevolkingsgroepen en religies, over gewoonten en gebruiken van Syriërs, over hun opvoeding en onderwijs, over hun culinaire integratetradities, feesten, muziek en poëzie.

Integratie van Syriers

Het boek gaat niet over vluchtelingen maar over de integratie van Syriërs in de Nederlandse samenleving. En dat is van groot belang want het boek laat zien dat we als samenleving iets te winnen hebben met de komst van de Syriërs. Volgens burgemeester Aboutaleb versnelt de integratie als het van twee kanten komt. ‘We zouden geen integratiebeleid nodig hebben als we nieuwsgieriger zouden zijn naar elkaar’. Daarbij helpt het als Nederlanders wat beter op de hoogte zouden zijn van de culturele achtergrond van Syriërs in Nederland. Dit boek biedt hen die informatie.

Bruggenbouwer

Samensteller van het boek is Esseline van de Sande. Zij woonde zes jaar in Damascus en werkte in Syrië o.a. als adviseur voor de VN en als freelance journalist. Sinds de oorlog is zij betrokken bij diverse humanitaire projecten bij de opvang van Syrische vluchtelingen in Jordanië. Ze is medeoprichter van Het Grote Midden Oosten Platform. Recentelijk kreeg zij de Joan Ferrier Penning 2016 voor ‘haar onvermoeibare inzet als bruggenbouwer tussen de westerse samenleving en die in het Midden-Oosten, in het bijzonder voor Syrische vluchtelingen’.

Boekgegevens

Titel: Ontmoetingen met Syriërs. Achtergrond en cultuur van onze nieuwe buren.
Samenstelling: Esseline van de Sande
Met bijdragen van: Esseline van de Sande, Carl Stellweg, Rafif Jouejati,Hassnae Bouazza, Mariette van Beek, Nicolien Zuijdgeest, Ine Smeets, Piet Hermans, Emmy van Hees en Kees van Teeffelen.
Fotografie: Ruud Koppenol, Flip Franssen, Piet Hermans en Frank Ruiter
Cartoons: Ali Ferzat en Mohammed Sida
Omvang: paperback 168 p.
Uitgever: IVR, Nijmegen
ISBN: 978 94 6016 068 4
Prijs: € 16,95

Boek te bestellen via www.ontmoetingenmetsyriers.nl

 

Over Esseline van de Sande

Auteur, Stadspsycholoog & oprichter directeur De Stadscoalitie Author, Urban Psychologist & founding director The City Coalition
Dit bericht werd geplaatst in Communicatie, Refugees en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s