Muzikale Ontmoeting

Burgemeester Tigelaar & Maestro Majed Saraiedin

Het is zaterdagmorgen 28 oktober jl. Zacht licht valt door de honderden ruitjes van de Oude of Martinikerk. De geur van koffie heet ieder welkom, een bos bloemen siert de plek naast het spreekgestoelte. Het is de tweede dag van de Pop-up Bazar Voorburg, een initiatief van De Stadscoalitie met als doel het zichtbaar maken van verborgen talenten, in het bijzonder van nieuwe ondernemers in de stad, voormalige vluchtelingen die zich in Leidschendam-Voorburg hebben gevestigd. 11 winkels openen gastvrij hun deuren voor vakgenoten; De Syrische bakker laat Syrische patisserie proeven bij Bakkerij Klink, de klokkenmaker repareert klokken in The Hands of Time en de haute-couture ontwerper toont zijn recente ontwerpen in de etalage van Allure Couture. Passie is universele taal. Centraal staat de ontmoeting tussen vakgenoten.Mail poster2 kleine versie.jpeg

Wang Choy, de oud-voorzitter van de winkeliersvereniging, ontdekte op een ochtend bij het langslopen van de kerk dat burgemeester Tigelaar achter het orgel zat. Dat bracht ons ertoe de burgemeester te vragen voor dit verrassingsconcert om het belang van multi- talent te onderstrepen. Als we elkaar altijd op dezelfde dimensie aanspreken, ontdekken we niet dat er zoveel meer mogelijk is. We kunnen zo oneindig veel meer van elkaar verwachten. Ook vroegen we de burgemeester twee Arabische muziekstukken op het orgel te spelen.

Esseline-12_preview.jpeg
De Syrische dirigent, componist en fluitist Majed Saraiedin maakt het concert compleet met zijn bijdrage op de ‘nai’-fluit, oorspronkelijk een vijfduizend jaar oud instrument uit Mesopotamië, gemaakt van het riet van de Eufraat. Daar waar 5000 jaar geleden het eerste muziekstuk werd gecomponeerd op een kleitablet, een hymne opgedragen aan de Maangodin Nikkal, in het toenmalige Tweestromenland.

De beide musici stemmen vooraf met elkaar af welke stukken het meest geschikt zijn. Majed neuriet een paar strofen en de burgemeester kiest ter plekke voor de twee liederen:

1. Shati ya Dunia: Oh ga regenen, zodat onze oogst vermeervoudigd en mooier wordt. 2. Oh Lauwre Uhuboekee: Oh Lauwre jouw liefde heeft mijn hart laten smelten, ik heb je liefde geschonken. De burgemeester beroert met zijn improvisatie alle aanwezigen, maar in het bijzonder de Syriërs. Muziek van ver klinkt even heel dichtbij, in het hart van Voorburg.

Esseline-1_preview.jpeg

Tijdens het concert wordt een gedicht voorgedragen van de Syrische dichter, scenario-schrijver Adnan Alaoda omlijst door improvisatie van Majed Saraiedin.

Verblijvend in Voorburg
Verblijvend in Voorburg vraag ik me af:
Ben ik mezelf of verbeeld ik mezelf in een droom?
Verblijvend in Voorburg staar ik naar mensen
De paden voor het reizen zijn open
Maar de weg naar Damascus is gesloten.
Zittend en overgenomen door de tijd die moe van mij is,
Omdat ik moe ben.
Ik zweer bij God: ‘Ik ben moe’
En ik ben veranderd
Net als een dag die als vrijdag slaapt en als zaterdag wakker wordt.

Vertaling Nassira Takhtoukh

In het nagesprek met de beide musici komt de overeenkomst naar voren tussen de rietfluiten en de orgelpijpen. Net als de orgelpijpen hebben de rietfluiten elk een andere toonhoogte. Ook zijn er typische verschillen tussen westerse en oosterse muziek in klankkleur en toonsoorten. De Arabische muziek kent de kwarttonen die je in vervoering brengen. De Arabieren hebben er een apart woord voor: ‘tarab’. Majed zegt: ‘Ik heb genoten van de manier waarop de burgemeester onze muziek op het orgel heeft uitgevoerd.’ Op de vraag of de burgemeester hoopt dat hij nu vaker wordt gevraagd voor een bijdrage met muziek antwoordt hij stralend: ‘Muziek verbindt mensen, ik ben altijd in voor dergelijke verzoeken.’

Esseline-6a_preview.jpeg

Dit artikel verscheen eind december 2017 in Rond de Oude Kerk Wijkgemeente Martini te Voorburg.

Voor meer informatie zie FB De Stadscoalitie & stadscoalitie@gmail.com

Over Esseline van de Sande

Auteur, Stadspsycholoog & oprichter directeur De Stadscoalitie Author, Urban Psychologist & founding director The City Coalition
Dit bericht werd geplaatst in Ruis. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s