Luister naar het Midden-Oosten

Nederland moet zich druk maken over wederopbouw, niet over F-16’s, menen Tineke Bennema en Esseline van de Sande. Dit opiniestuk stond op 12 februari jl. in TROUW

763

De wederopbouw van Mosul in Irak. ‘Waarom stilte vanuit Den Haag na de weigering van de coalitie om het verzoek voor reparatiegelden van Irak te honoreren?’ © AP

Misschien zijn we het vergeten maar Nederland verkeert in oorlog sinds september 2014. Onder de paraplu van de Verenigde Staten en met een westerse coalitie opende ons land de aanval op Islamitische Staat.

Eind vorig jaar hebben de machthebbers in Bagdad en Damascus de overwinning op deze islamitisch-terroristische club uitgeroepen. Desondanks besloot de Tweede Kamer de vluchten met F-16’s uit te breiden. Geen breed maatschappelijk debat over nut en noodzaak van de verlenging ging eraan vooraf. Geen balans opgemaakt van baten, noch van schade of op zijn minst het aantal doden. Het besluit ging gepaard een groot onverschillig zwijgen. Vergeten zijn de lessen van oud-minister van defensie Relus ter Beek: na de eerste Golfoorlog zouden we ons nooit meer een oorlog in laten rommelen. Hij ergerde zich aan de voortdurende bereidheid van Buitenlandse Zaken ‘een blik manschappen en F-16’s open te trekken’ om de VS te plezieren.

Volgens de regeringsverklaring in 2014 had deelname aan de coalitie verschillende doelen: ‘Op de korte termijn het stoppen van de opmars van IS evenals het ondersteunen van de Iraakse en Koerdische strijdkrachten en de gematigde Syrische oppositie teneinde de militaire kracht van IS te breken’. Dat eerste deel is behaald. Maar sinds enkele weken worden diezelfde Syrische Koerden gebombardeerd door Turkije, met stilzwijgen van Nederland.

En er vonden al 14.000 bombardementen plaats op zowel Syrië als Irak, in totaal meer dan 100.000 bommen. Daarbij vielen volgens mensenrechtenorganisaties 6000 doden. De bombardementen, ook die van Rusland, leidden ertoe dat veel steden en dorpen tot gruis zijn gereduceerd.

Zelfredzaamheid

Terug naar 2014: ‘De langetermijnstrategie van de coalitie is erop gericht de zelfredzaamheid van Irak te vergroten’. Waarom dan stilte vanuit Den Haag na de weigering van de coalitie om het verzoek van de Iraakse regering om reparatiegelden te honoreren? We moeten constateren dat de oorspronkelijke doelen van de coalitie zijn verschoven. Het gaat weer vooral om onze eigen westerse economische en strategische belangen in het Midden-Oosten.

Dit eenzijdige beleid vormt een recept voor nieuw geweld: landen kapot bombarderen en dan weglopen, volkeren, nu ook het Koerdische, achterlaten zonder toekomstperspectief, met rancune tegen het Westen. We kennen het al van Irak. Het Westen steunde dictator Saddam Hussein om oliebelangen veilig te stellen, voerde oorlogen in 1991 en 2003; ontbond het leger, dat zich vervolgens aansloot bij Al-Qaida en uiteindelijk het hart vormde van IS. De terroristische aanslagen tot in Europa waren de consequenties.

Willen we deze spiraal doorbreken, dan is de enige oplossing een inclusieve respectvolle benadering van de volkeren in Irak, Syrië en het Midden-Oosten. Van de bevolking is 60 procent onder de 30 jaar. ‘Het is een cruciale voorwaarde voor tastbare duurzame vooruitgang en stabiliteit voor de hele regio: dat jonge mensen invloed krijgen en deel uitmaken van de ontwikkelingen’, aldus het Arab Human Development Report 2016. Steun lokaal bestuur en initiatieven daar. En luister ook naar de pas in Europa gearriveerde burgers hier die zich hebben verenigd in een G100 New Voices of Europe Council.

Deze maand nog zal een delegatie van jonge ondernemers uit het Midden- Oosten aanbevelingen aan minister Kaag doen, die kansen en keuzen aldaar voor beleid hier inzichtelijk maakt. De brug van ‘hier’ naar ‘daar’ is snel gelegd. Vele migrantendollars vloeien al jaren terug naar de regio. Naar de bevolking en voor de wederopbouw. Diezelfde wederopbouw waar ook de coalitie zich hard voor zou moeten maken. Nieuw beleid dat conform eigen uitgangspunten het blik F-16’s vervangt. En westers zwijgen omzet in dialoog.

Over Esseline van de Sande

Opmerkelijke Ontmoetingen Wondrous Encounters
Dit bericht werd geplaatst in Geopolitics en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s