Delfts blauw, Haimy’s blauw

Een vriendin stuurt me bovenstaande foto. ‘Waar ben je..?!’ vraag ik. Ondertussen bekijk ik de foto van dichtbij en vraag me af waar deze winkel is. Even later volgt een foto van een opgemaakt bed met Delfts blauwe dekbedhoes . Wat is dit voor huis waar zelfs het dekbed is uitgevoerd in Delfts blauw?

Ik wacht op antwoord en denk aan Haimy. De eerste keer dat ik haar opzoek klim ik naar de vierde verdieping van een modernistische jaren zestig flat met kale galmende galerijen. Op de begane grond bevinden zich kelderboxen. De lift werkt er vaker niet dan wel. De naam van de wijk is Prinsenhof.

Prinsenhof huisvest 2230 huishoudens en 4475 inwoners, in grotere of kleinere samenstelling. Het is een wijk waar de hele wereld woont en waar het bruto jaarinkomen het laagste is binnen de gemeente. De bewoners geven er zelf aan dat een ontmoetingsplek voor jongeren ontbreekt en dat zwerfafval overlast geeft.

Ik krijg weer een berichtje van Haimy. Meer fotootjes volgen. Het begint allemaal met een Delfts blauw schoteltje. Ruim twintig jaar geleden belandt het als onverwacht cadeau in Haimy’s handen op Sinterklaasavond. Het warme gebaar en de schoonheid van het schoteltje van blauw porselein raakt haar hart en ze koestert het kleinood, een van haar eerste bezittingen in het opvangcentrum.

Vele jaren verstrijken. Haimy reist wat af. Ze verhuist van oost naar west, van Bomenbuurt naar Prinsenhof. Het schoteltje reist met haar mee, van plek naar plek. Maar niet alleen het schoteltje. Beetje bij beetje komen er nieuwe Delfts blauwe schoteltjes bij. Kommetjes, vazen, kopjes, schalen en schaaltjes, borden en eierdopjes, lepels en dekschalen, opbergblikjes en tegeltjes.

Haimy beschildert een eigen Delfts blauw tegeltje met molen. Dankzij haar verzamelwoede breidt de collectie zich gestaag uit. Er ontstaat een Delfts blauwe schatkamer in de Prinsenhof. Af en toe stalt Haimy haar hele collectie uit om ervan te genieten. Een lust voor het oog. Delfts blauw is Haimy’s blauw.

‘Het Nederlandse erfgoed is onderdeel van mij geworden, het maakt me trots en inspireert me, ik hou van de kleur blauw. Ik verbind me met de positieve dingen in Nederland en blijf ook trouw aan mijn Ethiopische cultuur. Voor mij staat het Delfts blauw symbool voor de ontmoetingen, de vriendschappen en de liefdevolle kant van de Nederlandse samenleving.’

Onlangs investeerde de Gemeente geld in het oppimpen van twaalf prullenbakken in de Prinsenhof. Ze moest eens weten welke schoonheid er achter de voordeuren schuil gaat.

Over Esseline van de Sande

Auteur, Stadspsycholoog & oprichter directeur De Stadscoalitie Author, Urban Psychologist & founding director The City Coalition
Dit bericht werd geplaatst in cultureel erfgoed, Cultuur, erfgoed, Nederland en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Delfts blauw, Haimy’s blauw

  1. Haimanot Belay zegt:

    Prachtig beschrijf !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s