Shami opent Sham

Haar droom is een eigen winkel. Liefst een restaurantje. Om dit te bereiken staat ze dag en nacht klaar om opdrachten uit te voeren. Ze gaat op pad en bezoekt leegstaande winkelpanden. Maar Shami komt er al snel achter dat ieder pand zijn eigen bestemming heeft. Kledingpanden zijn niet voorbestemd als viswinkel of eetgelegenheid. Een kwestie van vergunningen.

Elk baantje pakt ze aan. Schoonmaken, koken en thuiszorg. In haar vrije tijd is ze secretaris van de Afghaanse Stichting. Shami’s handen zijn altijd in de weer. Samen met haar man draait ze overuren in de nachtelijke schoonmaak van het lokale welzijnscentrum. ‘Geld is geld. Als je het uitgeeft zie je niet waarmee je het hebt verdiend. Ook de Koning geeft precies hetzelfde geld uit,’ is Shami’s devies.

In de catering werkt ze goed en snel. Zo goed en zo snel dat collega’s die tussendoor een sigaretje willen roken opkijken als er in hun pauze weer honderd broodjes zijn gesmeerd. Het maakt Shami een beduchte concurrente en in plaats van dat dit haar helpt wordt ze eruit gewerkt.

Haar hoge arbeidsethos heeft ze niet van een vreemde. Het is Shami met de paplepel ingegoten. Haar moeder werkt in de drukkerij voor de Afghaanse Volkskrant. Haar vader reist de hele wereld over als adviseur voor het Afghaanse ministerie van Economische Zaken.

‘Mijn vader stond altijd open voor verschillende culturen en soorten geloof. Zelf was hij moslim maar zijn uitgangspunt was, iedereen is gelijk. Hij had respect voor ieders eigen leefwijze. Mijn moeders naam is Afghani. De namen die wij als kinderen kregen zijn een combinatie van de naam van mijn moeder en de hobby van mijn vader.’

De ouders van Shami vernoemen al hun kinderen naar de landen en steden die de vader van Shami bezoekt. Irani, Iraki, Manilla, Misri (Egypte), Baghdadi en Shami.

Shami oftewel Sham is de oude volksnaam voor de huidige hoofdstad van Syrië: Damascus. Een verwijzing naar Groot-Syrië dat in de Middeleeuwen een provincie was in het Arabische Rijk toen de streken rondom Damascus Bilad Al-Sham oftwel Groot-Syrië heetten.

De handelsgeest van deze oudste langst bewoonde stad ter wereld komt sinds 1 november 2019 tot leven in Voorburg. Shami en haar echtgenoot Amin openen avondwinkel Sham, een plek waar je ook kan eten of koffie kan drinken. Shami leeft haar droom.

Sham is geopend vanaf 1 november jl. Er kan er al Turkse pizza, broodje Döner, kapsalon en friet worden gegeten. Na een korte verbouwing in januari 2020 komt het accent te liggen op Afghaanse hapjes met Shami’s beroemde Sambusa en zoete appelflappen gevuld met rozijnen en nootjes. Net als in Damascus en Kabul is Sham 12-24u geopend, 7 dagen per week. Chosj Amadid, Welkom!

Over Esseline van de Sande

Auteur, Stadspsycholoog & oprichter directeur De Stadscoalitie Author, Urban Psychologist & founding director The City Coalition
Dit bericht werd geplaatst in Ruis. Bookmark de permalink .

Een reactie op Shami opent Sham

  1. yolandemerckens zegt:

    Mooi stuk tekst wat passie en liefde uitstraalt. Chapeau! Ga zo door en veel succes met jullie droom.
    We komen zeker proeven van deze sferen👍🤜

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s