Ik hou van mijn vak

‘Ik hou van mijn vak.’ Taissir Al Kabbani  loopt langs zijn ontwerpen op de paspoppen. Zijn handen koesteren de uiteenlopende stoffen. Er zijn wel 5500 stalen waar klanten uit kunnen kiezen voor een exclusief ontwerp op maat. Om zijn pols draagt Taissir een horloge en een spelden kussentje, om zijn nek hangt een centimeter.

Sinds hij Damascus samen met zijn gezin moest verlaten vanwege de gruwelijke oorlog grijpt Taissir alle mogelijkheden aan om zijn vak te blijven beoefenen. Eerst in Caïro waar hij zowel dames als kinderkleding ontwierp. Daarna in Beirut waar bekende ‘moetribeen‘, chansonniers en grote sterren straalden in zijn ontwerpen. Galajurken, bruidsmode, avond- en cocktailjurken vlogen als broodjes over de toonbank. Sinds zijn komst naar Nederland maakt hij kinderkostuums voor lokale toneel optredens.

Taissir had in Damascus zijn eigen atelier met tweeënvijftig werknemers. Zijn designs worden gedragen in Syrië, Libanon, Egypte en nu ook in Nederland. Zijn passie is het ontwerpen en maken van dameskleding. Trouwjurken, cocktailjurken gebloemd of rijk gedecoreerd met strass en bling bling. Maar ook klassieke ontwerpen in zwart en wit.

De ontmoeting tussen vakgenoten ontstond in de Voorburgse Herenstraat. Dit is geen toeval want de verbindingen met het Midden-Oosten in Voorburg zijn tweeduizend jaar oud en verankerd in het dna van de stad. In de Romeinse tijd was Forum Hadriani, Voorburg een belangrijke stad. Reizigers, kooplieden en handelaren reisden naar Voorburg, dat onder leiding stond van de Romeinse generaal Corbulo. De zijderoute was een drukke handelsroute. Kennis, verhalen en producten reisden heen en weer. Spinoza en Erasmus liepen door de Herenstraat samen met handelaren, geleerden en vakmensen uit het Verre- en Midden-Oosten. Ook Corbulo zelf reisde af naar het Midden-Oosten en was jarenlang Gouverneur van Syrië.

Taissir ontmoet Eva Roeland van Allure Couture. Eva heeft niet lang nodig om te zien dat ze met een vakman te maken heeft. ‘De manier waarop hij de stof vasthoudt verraadt veel van zijn talent. Wij delen een passie, en dat is vrouwen te doen stralen in een mooie jurk,’ aldus Eva. Taissir komt thuis met een naaimachine, stof en een paspop. Zijn eerste Nederlandse ontwerp is een feit en de jurk staat tijdens de pop-up bazar in 2017 in de etalage. Burgemeester Tigelaar en zijn echtgenote brengen er een bezoek.

Ter voorbereiding van de tweede pop-up bazar in de Herenstraat ontmoet Taissir Soeniel Gharieb, de eigenaar van het dan nieuw gevestigde Diya Tailors. Taissir neemt de eerder gemaakte jurk mee en tijdens het gesprek raakt Soeniel al gauw overtuigd van zijn talent. Ook het filmpje waar Taissir in luttele secondes met een lap stof en wat spelden een nieuw ontwerp op een paspop tevoorschijn tovert maakt indruk. Soeniel wil op zijn minst een paar maanden met elkaar gaan samenwerken. Taissir loopt zes maanden stage en krijgt daarna een contract aangeboden.

De winkel is een vrouwen kledinglijn rijker. Taissir werkt inmiddels ruim een jaar in het atelier van Diya Tailors, waar de blauwe loper steevast ligt uitgerold.  ‘In het begin sprak ik nog weinig Nederlands, maar door de vele contacten heb ik veel nieuwe woorden geleerd. Spelden, schaar, stof, voering. Ik wil dat Nederlanders echt begrijpen wat mijn talent is. Hier kan ik mijn passie verwezenlijken. Ik ontwerp voor klanten op maat en heb nog oneindig veel ideeën voor nieuwe ontwerpen en stoffen.’ 

Een initiatief van de De Stadscoalitie die als doel heeft nieuwe én gevestigde vakgenoten, ondernemers en talenten duurzaam met elkaar te verbinden. 

Over Esseline van de Sande

Opmerkelijke Ontmoetingen Wondrous Encounters
Dit bericht werd geplaatst in ambacht, Collectivisme, cultureel erfgoed, Nederland en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s