Luisteren als sleutel tot verandering

In onze gehaaste maatschappij is luisteren een schaars goed. Daadwerkelijk met onverdeelde aandacht een persoonlijk verhaal of complex vraagstuk tot je door laten dringen. Boeren, burgers en buitenlui lopen te hoop omdat ze zich niet ‘gezien en gehoord’ voelen. ‘Web-interfaces’ en ‘digitale portals’ nemen de rol over van loketambtenaren. Burgers worden in classificaties gedwongen maar kunnen hun verhaal niet kwijt. Ondertussen groeit het gevoel van onbehagen. Als toppunt van ironie wordt dit ‘onbehagen’ door beleidsmakers dan weer ontdekt. In allerijl worden plannen bedacht om hier iets aan te doen.

Luisteren vraagt om tijd en aandacht. ‘De wereld gaat aan vlijt ten onder,’ schreef Max Dendermonde al bijna meer dan zestig jaar geleden. De hoofdpersoon in het boek strijdt tegen maakbaarheid en het vooruitgangsgeloof. Een schets van een wereld zonder haast, waar ‘zijn’ belangrijker is dan ‘willen hebben’. Biedt dit gegeven wellicht aanknopingspunten voor het overspannen leef- en samenwerkingsklimaat?

Een wereld zonder haast ervaar je niet vanzelf, je moet bereid zijn even uit je eigen wereld te stappen. Deelname aan een 24 uur horizon-observatie aan het Haagse Zuiderstrand stelde me vorig jaar in staat deze wereld te ervaren. 24 uur lang belangeloos kijkend naar de horizon en buiten zijn in de natuur, in weer en wind. De ware ervaring volgde pas daarna. Het gaf ruimte om onze eigen wereld met nieuwe ogen te bezien, te ontdekken dat een andere wereld toegankelijk is en hielp de erbij behorende houding op een diep niveau te verankeren. Een staat van zijn die ruimte biedt aan wat van binnen naar buiten beweegt. Een los komen van de waan van de dag. Een staat van verwondering over de schoonheid van alle dag, de natuur, het inspirerende onderscheidt van het grote en het onverwachte.

Foto credit: Dick van Duijn

Dit beeld van de eekhoorn die een paardebloem koestert is een uniek beeld van natuurfotograaf Dick van Duijn. Het toont de schat die zich openbaart wanneer je de tijd neemt om te luisteren en observeren. Luisteren is het voertuig van een nieuwe beleving. Opnieuw leren luisteren geeft een opening die diepere drijfveren ontdekt en verbinding creëert. Alleen, hoe luister je werkelijk? Naar jezelf, naar je collega’s, naar de natuur en de vraagstukken van de grotere wereld om ons heen? Hoe kunnen we vraagstukken duiden wanneer we het contact met de wereld zonder haast zijn verloren? Hoe kunnen we meer sensitiviteit ontwikkelen voor gedragsrepertoires en opvattingen die afwijken van onze eigen culturele standaarden en verborgen talent ontsluiten?

De Kamer van het Luisteren biedt denkruimte en handelingsperspectief voor vraagstukken rond duurzaam leiderschap, interculturele dynamiek en talent ontsluiting. ‘Luisteren is de sleutel tot verandering’ is het motto van The Room of Listening. Jarenlange ervaring in interculturele communicatie, organisatie-advies en counseling leert dat wederkerig luisteren inzicht geeft én duurzame verandering tot stand brengt. 

Over Esseline van de Sande

Auteur, Stadspsycholoog & oprichter directeur De Stadscoalitie Author, Urban Psychologist & founding director The City Coalition
Dit bericht werd geplaatst in Communicatie, Dialogue, Distortion, Ruis, Stereotypes, Sustainability en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s