Onbreekbare kracht van vrouwen

8 maart Internationale Vrouwendag 2022 #InternationalWomensDay2022 Een dag om ruimte te geven aan de stem van vrouwen. Vrouwen uit de hele wereld. Vrouwen uit heden en verleden. Vrouwen die waar ter wereld dan ook elke dag meer dan 80% van hun energie en middelen investeren in het collectief. Moeders, tantes, zussen, dochters en vriendinnen. Leiders, activisten, kunstenaars, journalisten, filmers, leraressen, dokters, verpleegsters, conducteurs, politici, technici, managers, musici, dichters, bakkers, bouwers en weefsters. Verbinders van het individuele en het collectieve, generatie op generatie, jong en oud, die de moed en de hoop op verandering blijven inspireren.

Vrouwen uit Oekraïne zoals kunstenares Alexandra Exter die dit kostuum ontwerp (linksonder) maakte voor de voorstelling van Romeo en Julia in 1921. Maar ook de hedendaagse feministische protestgroep FEMEN (Фемен) die veel bekendheid kreeg in heel Europa (rechtsonder). De groep is opgericht door Anna Hutsol met als doel vrouwen wakker schudden, bewustwording van eigen rechten en de mogelijkheid tot zelfontplooiing. Hun doel is om de grootste feministische beweging in Europa te worden. De vrouwen trekken internationale persaandacht door topless of semi-topless demonstreren met geschreven teksten op het lichaam en bloemen in het haar.

Vrouwen uit Syrië die al meer dan tien jaar aan de frontlijn werken en grote risico’s nemen terwijl ze een inkomen proberen te realiseren voor zichzelf en hun familie. In Syrië zijn alleen al binnen de landsgrenzen meer dan tien miljoen ontheemden. De vrouwen verbeteren levens, stellen sociale normen ter discussie en komen op voor hun rechten. Een van de vele voorbeelden is Ghalia Rahal, oprichter en directeur van Mazaya, een vrouwenrechten organisatie die werkt in het noorden van Idlib en zich richt op onderwijs, training, culturele activiteiten en psychosociale hulp aanbiedt en jaarlijks meer dan vierduizend vrouwen bereikt.

Women of Syria: leiders & activisten

Vrouwen uit Afghanistan zoals graffiti artist en kunstenaar Shamsia Hassani, professor in kunst aan de Universiteit van Kabul die haar werk noodgedwongen voortzet in Albanië nadat de Taliban de macht overnam. Haar werk drukt uit hoe gemarginaliseerd de positie van vrouwen is. Kennis, wijsheid en levenservaring van meer dan de helft van de Afghaanse samenleving kan niet worden aangewend voor de noodzakelijke verbinding en bloei van de samenleving.

Shamsia Hassani, kunstenaar & professor in Art

Vrouwen uit Liberia die een beweging starten onder de naam Women of Liberia Mass Action for Peace. Deze indrukwekkende vredesbeweging zorgde in 2003 zorgde voor het einde van de tweede burgeroorlog ondanks de beperkte burgerrechten die er in het land golden. Dankzij hun toewijding, dankzij hun vredige demonstraties en ‘sit-ins’ maar ook door de aangekondigde ‘sex-strikes’ stonden deze vrouwen, zowel moslims als christenen, van verschillende rangen en standen, schouder aan schouder tijdens deze vreedzame protesten en bereikten het onmogelijke: een staakt tot vuren en vrede.

Women of Liberia Mass Action for Peace

Vrouwen uit Irak zoals de onvoorstelbaar moedige Sipan Ajo. Een Yazidi vrouw die jarenlang op brute wijze werd vastgehouden, gemarteld en mishandeld door IS en die haar weg terug vond naar haar familie en zich nu in Duitsland inzet om meer mensen bewust te maken van de genocide op de Yazidi’s.

Sipan Ajo, een Yazidi vrouw in haar huis in Duitsland, 2022.

Vrouwen uit Koerdistan zoals Hevrin Khalaf. Zij was een prominente Koerdische Syrische politieke leider en activist in Rojava. Naast haar politieke werk heeft zij een hele belangrijke rol gespeeld in het realiseren van gendergelijkheid in Rojava. Op 12 oktober 2019 is zij gemarteld en vervolgens vermoord tijdens een militaire operatie door de Turkse gesteunde terroristische organisatie Ahrar Al-Sharqiya. Hevrin zal voor vele Koerdische vrouwen altijd een symbool van verzet zijn.

Hevrin Khalaf, 1984-2019, politica & civiel ingenieur

Vrouwen uit Argentinië zoals de Dwaze Moeders Deze beweging ontstond spontaan toen een groep moeders de autoriteiten om opheldering vroeg over hun vermiste kinderen. Ze werden niet ontvangen, en gingen toen maar zwijgend over het plein lopen. De volgende week kwamen ze terug, en zo elke week, bijna dertig jaar lang. Vrouwelijk leiderschap dat tot op de dag vandaag inspireert tot actie.

Asociación Madres de Plaza de Mayo
Vereniging van Moeders van het Meiplein

Vrouwen uit Palestina die zich elke dag weer opnieuw verzetten tegen de gewelddadige onderdrukking van Israel zoals Amal Khreishe, voorzitter van de Palestinian Working for Women Society die onlangs is verboden door Israel als ‘terroristische organisatie’. De organisatie werkt in de bezette gebieden en richt zich op gelijkheid en zet zich in om een einde te maken aan alle vormen van geweld tegen vrouwen. Op de website staat de quote van Linda Sarsour centraal: “Als vrouwen beschermd zijn, worden gerespecteerd, in staat zijn om te bloeien en dezelfde kansen krijgen als mannen, als we de ruimte krijgen om te leiden en op te staan, dan zal onze natie bloeien.”

Vrouwen uit Amerika zoals Amanda Gorman die onlangs in een interview uitlegt waar het bij hoop om draait, het is een levenshouding en continue proces.“Hoop is niet iets wat je krijgt, het is iets wat je oefent. Het is geen object of een zelfstandig naamwoord dat je kan kopen of van iemand kan eisen om jou te schenken. Het is een handeling. Het is een ambacht.”

Amanda Gorman, dichter : The Hill We Climb

Vrouwen uit China zoals psychologe en schrijver Chai Ling, die in haar boek: Het kleine meisje van het grote plein haar verhaal vertelt: “Dit boek is mijn verhaal en het verhaal over jeugd, passie, opoffering en overwinning tijdens de zoektocht naar vrijheid en rechtvaardigheid tegen het grote kwaad. En is het verhaal van de ultieme waarheid die ons bevrijdt.”

Chai Ling, psychologe & schrijfster

Vrouwen uit Iran en Nederland zoals Halleh Ghorashi, antropoloog, hoogleraar Diversiteit & Integratie en kroonlid van de SER die in 2021 de Impact Award ontving voor haar onderzoek naar vluchtelingen en diversiteit. Halleh Ghorashi:De verandering komt van een kleine minderheid.”

Halleh Ghorashi
hoogleraar Diversiteit & Integratie

Vrouwen uit Eritrea en Nederland zoals Domenica Ghidei Biidu voorvechtser van mensenrechten. Ze is lid van de Europese Commissie tegen racisme en intolerantie, op dit moment ook vice-voorzitter en lid van het dagelijks bestuur. Om de ogen te openen van de asielpraktijk in Nederland schreef ze in 1995 het boek: Door het oog van de naald. In 2017 ontving ze de Black Achievements Award voor haar werk op het terrein van mensenrechten en politiek.

Domenica Ghidei Biidu mensenrechtenadvocate

Vrouwen uit Suriname en Nederland zoals Joan Ferrier die werd geboren in Suriname op 14 december 1953 en overleed in Nederland op 8 maart 2014, Internationale Vrouwendag. Zij richtte E-quality op en stond pal voor vrouwenrechten waar ook ter wereld. Ze was een moedige krachtige vrouw die niet alleen een blijvende bron van inspiratie is; maar een vrouw die voor velen een gedachtengoed nalaat, een attitude. Een vrouw die staat voor anders denken en anders handelen. Een vrouw met een visie op de samenleving die voorzag dat succesvol leiderschap in de 21e eeuw gebaseerd is op diversiteit. Joan Ferrier: “Het gaat om gelijkheid, educatie en het opbouwen van vertrouwen, luisteren wat er nodig is leidt onze dialoog. Wat blijft is de onbreekbare kracht van vrouwen.”

Joan Ferrier 1953-2014, orthopedagoge, directeur E-quality

De actieve houding en de wil om de wereld ten positieve te veranderen en verbinden ligt in ieders hand.

Over Esseline van de Sande

Auteur, Stadspsycholoog & oprichter directeur De Stadscoalitie Author, Urban Psychologist & founding director The City Coalition
Dit bericht werd geplaatst in Collectivisme, Communicatie, compassion, Cultuur, Dialogue, Vrouwen en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s