NPO1 In gesprek langs de Eufraat


In gesprek langs de Eufraat, 4 augustus 2022 NPO1 BNNVARA

Te gast bij DE NACHT VAN is Esseline van de Sande. Zij is schrijver en Midden-Oosten Expert. Presentatrice Merel Wielaert spreekt met Esseline over de gevolgen van de Arabische Lente, over de rol van de vrouw, over liederen en soaps, over Europa en het Midden Oosten, over de jongeren en de revolutie. Hoe heeft de situatie zich ontwikkeld in de afgelopen 10 jaar en wat kunnen we nog verwachten in de toekomst? Luister hier de gehele podcast

Op 17 december 2010 steekt de Tunesische straatverkoper Mohammed Bouazizi zichzelf in brand. Het is de start van vele protesten die vanaf dan de machtsverhoudingen in de Arabische wereld doen schudden. Beter bekend als de Arabische Lente. Twee jaar later, in december 2012 – nu 10 jaar geleden – leek het alsof de rust een beetje is wedergekeerd. Maar de gevolgen van de Arabische Lente zijn duidelijk merkbaar in het Midden-Oosten. En ook in de rest van de wereld zijn de gevolgen van de Arabische Lente te zien.

Een grote uitlaatklep voor de Syrische bevolking zijn de liederen en soaps. Op deze manier kunnen zij zich onder een streng regime toch uitdrukken met een bepaalde luchtigheid en humor.

De rol van de vrouw in de Arabische Lente is uitermate belangrijk, maar vaak onderbelicht. Terwijl zij eigenlijk aan de frontlinie staan van het conflict.

#revolutie #vrouwen #jongeren #Midden-Oosten #ArabischeLente #soaps #Egypte #Tunesië #Syrië

Over Esseline van de Sande

Auteur, Stadspsycholoog & oprichter directeur De Stadscoalitie Author, Urban Psychologist & founding director The City Coalition
Dit bericht werd geplaatst in Arabische Lente, Cultuur, Geopolitics, Midden-Oosten, Nederland, Stereotypes, Syria, Vrouwen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s