Dit artikel verscheen in Het Krantje dd. 26 juni 201Dialoog: ‘West ontmoet Oost’ foto-credits Ap de Heus
‘Dialoog is belangrijk in onze samenleving, met dialoog kunnen we elkaar werkelijk begrijpen en nieuwe inzichten krijgen.’ Met deze woorden opent presentatrice Enas Oudeh de 2e editie van Verhalenhuis Voorburg, 13 juni jl. De ochtend met verhalen, ontmoeting, film, poëzie, muziek en modeshow is een initiatief van de Stadscoalitie die tot doel heeft nieuw talent in de stad te ontsluiten.
De temperatuur van de gastvrije Franse Kerk in Voorburg warmt snel op dankzij de hartelijkheid van de studenten van MBO Rijnland voor wie het organiseren van het verhalenhuis een examenopdracht is. De geuren van wierook, de smaak van de Ethiopische koffie en de Afghaanse delicatessen beroeren de zintuigen.
Malia Attaie draagt poëzie voor uit Afghanistan: ‘Dit land is onze ziel… Als ik denk aan de schoonheid van jouw rivieren, smelt mijn hart…’ Arash Mahdawi, bansurist ondersteunt de voordracht met de klanken uit het verre oosten. Presentatrice Houda Ihzi vraagt Arash naar zijn ervaring met van papier spelen. Hij geeft lachend aan dat hij vaak twee uur lang speelt, dus het publiek komt er vandaag goed vanaf… ‘Ik speel altijd vanuit improvisatie zodat ik in het moment kan voelen wat passend is. Zo blijf ik in dialoog met het publiek en met mezelf.’
Couturier Taissir Al Kabbani deelt zijn succes van een vast contract in de Voorburgse Herenstraat. Hij raadt nieuwe ondernemers in de stad aan hoop te houden en vooral veel mensen te ontmoeten, in gesprek te gaan en het vak dat je meeneemt te blijven koesteren.
Dan is het tijd voor de modeshow. 7 van de totaal 32 provincies van Afghanistan komen tot leven met elk hun eigen karakteristieke kleding. Een geruis van zijde, pailletjes en kleuren. Provincies als Uruzgan en Kunduz komen tot leven en de vrouwen stralen.
Dan is het tijd voor een gesprek over dialoog hier met Wethouder Rouwendal, Michiel Steffelaar van Platform Lokale Democratie LV en Rosalie en Zehra van MBO Rijnland. Iedereen is het er al snel over eens dat dialoog belangrijk is. Maar wat maakt dialoog moeilijk? vraagt Nagham Zakee, die het gesprek leidt. ‘Mensen zeggen al heel snel ik begrijp je, maar dat is een valkuil je hebt er tijd en inlevingsvermogen voor nodig’, aldus Michiel.
De twee klassieke pianisten Sander Lekkerkerk en Ako Taher nemen het publiek mee in een dialoog van klanken tussen west en oost. Sander’s linkerhand start met Bach, een herkenbaar westers geluid afgewisseld door fijn besnaarde maqamaat, melodische modi waarmee Ako kwarttonen tot leven wekt in een eigen geïmproviseerde oosterse dynamiek. Sander besluit met het virtuoos vertolkte Islamey van Balakirev dat tussen beide werelden in zit en pianisten van over de hele wereld technisch en muzikaal uitdaagt, tot op de dag van vandaag. Het publiek houdt de adem in en beweegt tegelijk, dat schuurt soms even.
Het verhalenhuis besluit met Dialoog Daar over het Syrische klooster Deir Mar Mousa oftewel Habesha Monastry ooit gesticht door een Ethiopische monnik. Een groep van twintig Ethiopiërs maakte in 2007 een reis van Nederland naar Ethiopië: ‘the Journey of Hope’.
Haimanot Belay was indertijd een van de reisgenoten. ‘Het is heel confronterend en pijnlijk deze film nu te zien terwijl we weten dat het oorlog is. In Syrië werden wij als koptische christenen verwelkomt door moslims. We aten samen, we baden samen en we zongen samen. Het is belangrijk dat Nederlanders weten dat er moslims én christenen in Syrië wonen.’ Het Syrische klooster speelde een belangrijke rol in de interreligieuze dialoog.
Wethouder Rouwendal benoemt nog een keer hoe belangrijk het is met elkaar een dialoog aan te gaan. ‘Stel je open voor de ander, toon interesse. Juist door de ander ruimte te geven zichzelf te laten zien ga je ontdekken dat die ander iets toevoegt, ook voor jouw leven.’