Heel Holland Bakt

Gestreepte wit oranje luifels beschermen het hoekpand tegen de invallende zon. De geur van gerezen deeg en versgebakken brood komt klanten tegemoet als ze over de drempel stappen. Een heerst een sfeer van bedrijvigheid. Aan werkbanken worden koekjes ingepakt, zakken meel worden versjouwd, grote mixers en bakblikken belanden in de afwas. Iedereen is in de weer in gemoedelijke sfeer.

Rekken met bakblikken vol koekjes in speelse vormen en logo koekjes van de gemeenschapsbakker ‘Wij zijn Rotterdam”, koelen af en verspreiden een zoete geur. Boven de gootsteen een schoolbord met verschillende soorten producten in krijt: croissant, pain de campagne, logo koekjes, kaneel knopen. Brood met liefde gebakken.

‘Ik zeg overal ‘ja’ tegen,’ zegt Lisette Magis, initiatiefneemster van de Bakkerswerkplaats en sociaal architecte. ‘Ik denk vanuit overvloed, dit principe gaat uit van vertrouwen. We willen graag samenwerken. Als dat lukt komen daar mooie dingen uit, zoals bijvoorbeeld met Buytenhof en als het anders loopt is het ook ok. Waarom zou ik alles voor mezelf houden?’

Achterin voert een trap naar een mezzanine waar twee grote tafels staan. Een jongen vouwt de was. Medewerkers drinken koffie of zijn aan het werk achter de computer. Een klant belt voor een administratieve vraag. Nieuwe bestellingen worden genoteerd. Beneden in een verzonken verdieping wordt afgewassen, geveegd en staan de ovens.

‘Brood is de koning van de tafel. Iedereen heeft brood nodig. Vanuit deze noodzaak zijn we vijf jaar geleden gestart met de Bakkerswerkplaats waar we het ambacht leren aan buurtgenoten en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het is zo belangrijk om samen iets te maken. We zijn hier de hele dag bezig met een hele diverse groep werknemers om brood te bakken en producten te creëren. Als er een klant komt dan vegen we even onze handen af en helpen we graag, daarna gaan we weer verder. Ik leerde als tiener al dat je niet moet gaan zitten wachten op klanten.’

‘Het voordeel is dat ik architect ben en dus niets van brood bakken weet. De bakkers en de begeleiders hebben hun eigen ruimte. Ik werk hierin onder andere nauw samen met Pameijer die mensen eveneens benadert vanuit eigen kracht en talent. Iedereen doet hier waar hij of zij goed in is. Zo bouwen we een gemeenschap waarin mensen die tussen wal en schip vallen een kans krijgen, zich ontwikkelen en nieuwe dingen leren.’

De afgelopen jaren stroomden vijfentwintig mensen door naar een betaalde baan of opleiding. Tien MBO’ers behaalden hun examen met succes. Vijftien mensen hebben op deze manier een zinvolle dagbesteding en contracten zijn er in alle soorten en maten. Van een 0 uren contract tot full-time maar ook zzp-bakkers. Een diverse clientèle neemt de producten af, waaronder ook Feyenoord en een restaurant met Michelin ster.

‘Een van onze bakkers die hier nu fulltime werkt startte hier drie jaar geleden. Hij zat al acht jaar thuis op de bank vanwege zijn handicap beperkt zicht. Stap voor stap kreeg hij vertrouwen en verwierf vaardigheden. Vorig jaar was ons mooiste kerstcadeau dat hij hier full-time aan het werk ging.’

‘Mijn hoop is dat we nog meer verbinding in de wijk tot stand brengen, zodat de buurt hier ook in het weekend eigen baksels maakt. Afrikaans brood, Syrisch brood of Kaapse lekkernijen, alles is mogelijk. Het hoeft hier alleen maar leuk te zijn.’
Ook de oude Grieken wisten al dat vakmanschap en gemeenschap onscheidbaar zijn.

Over Esseline van de Sande

Opmerkelijke Ontmoetingen Wondrous Encounters
Dit bericht werd geplaatst in Collectivisme, Communicatie, cultureel erfgoed, Economy, Nederland en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s